De Bruggenloop, nog een brug te ver ?

Voor beginnende lopers is het vast een bekend verhaal. Je doet een opstapcursus waarin je naar de 5 km traint. Aan het einde van de cursus loop je ape-trots je eerste 5 km. Doortrainen naar de 10 km lijkt een onmogelijke opgave, dat is 2 keer zo ver als de 5 km! En de Bruggenloop in Rotterdam, dat is 3x die 5 km, mét een aantal hoge bruggen in het parcours, daar moet je vast járenlang voor trainen!

Deze gedachten zijn ook door mijn hoofd gegaan. Maar zolang je in jezelf blijft geloven én met de juiste begeleiding, kom je verder dan je denkt!

Eind 2014 leerde ik Annemiek kennen. Ik trainde op dat moment wekelijks bij een 5 km groepje, en ik wilde graag door naar de 10 km. Zo kwam ik in de hardloopgroep terecht waar Annemiek training aan gaf.

Vrijwel tegelijkertijd zocht Annemiek voor haar studie mensen om te coachen. Ik zat op dat moment in een lastige positie. Op mijn werk was ik totaal niet happy en dat gaf een hoop stress. Maar aan de andere kant was het ook eng om het oude vertrouwde op te geven, en het was een hele stap te om te gaan solliciteren. Uiteindelijk ging het echt niet meer op mijn werk. Gelukkig vond ik heel snel een nieuwe baan. Er volgde periode waarin ik onzeker was over mijzelf. Gelukkig heeft Annemiek mij enorm geholpen in deze periode. Zo kreeg ik handvaten om uit te zoeken wat ik nu eigenlijk écht wilde, lukte het om problemen op een juiste manier te benaderen en ook op te lossen. Ik heb de coachings-gesprekken als heel prettig ervaren. De coaching was laagdrempelig, Annemiek biedt een goed luisterend oor en het was ook nog eens erg gezellig!

Dankzij deze coaching zat ik weer lekker in mijn vel. Ik bleef hardlopen in de 10 km groep van AnnemiekLoopt. En toen kwamen in de zomer van 2015 een aantal dames uit de groep met het idee om eind 2015 de Bruggenloop te gaan lopen… Uitermate gaaf om aan zo’n evenement mee te doen natuurlijk… maar eigenlijk durfde ik ook niet zo goed. De dames hadden echter zo’n aanstekelijk enthousiasme, dat ik mij tóch ingeschreven heb.

Annemiek schreef speciaal voor ons een trainingsschema. Hierin waren de wekelijkse trainingen met de groep opgenomen, en daarnaast kregen we ‘huiswerk’ om zelf te lopen.

Omdat ik toch nog steeds twijfelde of ik binnen een paar maanden 15 km zou kunnen hardlopen, heb ik Annemiek gevraagd of ze mij eens in de twee weken een personal training wilde geven. Annemiek was direct enthousiast. En wat was dat fijn! We hebben op diverse plekken in Rotterdam gelopen. Annemiek maakte een schema en verzon leuke hardlooproutes. Bij tegenslag (zoals een 4 weken durende griep die uitmondde in een bijholteontsteking…) werd het trainingsschema bijgesteld. Bij een mentale dip (kort voor de bruggenloop werd ik wéér verkouden en bleek ik een abces te hebben die opengesneden moest worden…) werd ik gemotiveerd om niet op te geven en vol te houden.

Op mijn verzoek hebben we vooral de lange duurlopen samen gedaan. Maar uiteraard werd ook iedere training kritisch naar mijn looptechniek gekeken en werd deze waar nodig bijgeschaafd. De dag na de training volgende altijd een evaluatie; hoe voelen de benen? En afhankelijk daarvan kreeg ik een huiswerk-opdracht.

Eind september liep ik mijn eerste 10 km wedstrijd. Ik liep ‘m in 1.02.59. Ik had nooit gedacht dat het zou lukken om in 2 maanden tijd nog 5 km verder te lopen, met ook nog eens de Brienenoord brug in het parcours…

13 december 2015 was het zover. De Bruggenloop! Best spannend, zeker omdat ik de week voorafgaande aan de Bruggenloop niet prettig had gelopen. Maar Annemiek verzekerde mij dat ik het écht kon. We bedachten een plan van aanpak; starten met 9,3 km/u, langzaam de Brienenoord brug op, hard naar beneden. En dan de laatste 3 km versnellen als dat erin zat. Mijn streeftijd was 1u40min. Bekenden stelden zich voor mij op langs de route; mijn man en moeder op de Erasmusbrug, een oud-collega bij de Brienenoord, en Annemiek 1 km voor de finish. Wat een geweldige loop, en inderdaad, het is gelukt! Zonder problemen heb ik de 15 km gedaan, en ik had inderdaad nog over om de laatste 3 km te versnellen. Eindtijd 1.35.43, dus dik tevreden!

Dank je wel Annemiek, je bent een geweldige coach en ook nog eens een geweldige trainer! Uiteraard ga ik op 11 december 2016 weer de Bruggenloop lopen. Zie ik jullie daar?

Yvette

BruggenloopYvet